Informerar om riskerna vid järnvägen

Banverket går nu ut med budskapet att trafikanter inte ska chansa vid järnvägskorsningar. Under lördagen finns Banverket i Kupolen i Borlänge för att informera om riskerna med att strunta i rött ljus och nedfällda bommar vid järnvägskorsningar. Nils Eriksson jobbar med säkerhetsfrågor på Banverket och han säger att vissa hoppas på att de ska hinna före tåget.

Banverket anser att respekten för rött ljus och nedfällda bommar har minskat och det resulterar i att antalet olyckor ökar. År 2004 dog 12 personer i Sverige vid sådana här lyckor och det kan jämföras med år 2003 då bara en person dog. Men dödssiffran har dalat fram och tillbaka de senaste åren.

Målet med Banverkets kampanj är att ingen ska skadas eller dö vid järnvägskorsningar. Nils Eriksson, som jobbar med säkerhetsfrågor på Banverket i Borlänge, menar att det är enkelt att agera rätt vid en järnvägskorsning.

– När ljus, ljud och bommar indikerar att det är ett tåg på väg då ska man respektera de signalerna, säger Nils Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".