Polisen kritiserar att triangel försvinner

Varningstriangeln på medicinförpackningarna är på väg att tas bort. Vissa mediciner har redan fått varningen borttagen och på andra mediciner kommer den att försvinna. Polisen Hans-Erik Rehnstam säger att det är synd eftersom det har fungerat bra med triangel ur rent polisiär synvinkel.

Det finns mediciner som kan försämra omdömet och reaktionsförmågan i trafiken. I många år har flera av dessa varit märkta med en röd varningstriangel, men flera läkemedel utan varningstriangel har också kunnat ge exempelvis yrsel eller trötthet. Eftersom systemet med varningstrianglar kan invagga människor i falsk trygghet gällande körsäkerhet kommer märkningen med varningstrianglar att upphöra.

I samband med att triangeln försvinner införs istället en mer utförlig varningstext i bipacksedeln. Texten framhåller att du själv är ansvarig att bedöma om du är i lämpligt skick för att ge dig ut i trafiken. Men Hans-Erik Rehnstam, polis i Falun, är skeptisk till det nya systemet och han tror inte att folk kommer att läsa varningstexten.

– Man sätter sig inte ner och läser på samma sätt. Har man en varningstriangel så ser man direkt, säger Hans-Erik Rehnstam.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".