Trakasserier inom hemtjänsten anmäls ej

Det är vanligt att personal inom hemtjänsten blir utsatta för sexuella trakasserier av sina hjälptagare men det är mycket sällan det här kommer fram eller anmäls. Flera personer som Dalanytt har pratat med som jobbar inom hemtjänsten berättar att de har varit med om att äldre har tafsat på dem eller gjort sexuella anspelningar. Kerstin Jansson är verksamhetschef inom hemtjänsten och hon säger att det är oacceptabelt att ha det så i sin arbetsmiljö.

Sexuella närmanden, kommentarer från den äldre när den duschas, ett nyp i stjärten eller tafsande på brösten, allt det här är vanligt inom vården. Kerstin Jansson, som är verksamhetschef för hemtjänsten i Falun och Borlänge, säger att det här är ett problem inom äldrevården men hon säger att det inte är mycket av det som kommer till hennes bord.

– Jag tror vårdpersonal är mer toleranta många gånger än vad dom skulle behöva vara, säger Kerstin Jansson.

Ofta är det äldre män som kommenterar de kvinnliga anställda och det här är ett arbetsmiljöproblem som det inte talas högt om. För trots att det här räknas som sexuella trakasserier i vanliga livet så är det en del av många vårdbiträden och undersköterskors vardag.

– Vi har aldrig gjort någon anmälan på den personen i fråga utan vi har tagit en diskussion direkt med den personen, säger Kerstin Jansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".