Två orosmoln på länets arbetsmarknad

Det fanns två stora orosmoln för Dalarna när det gäller arbetsmarknadsutsikterna. På kort sikt handlar det om att komma till rätta med den nuvarande ungdomsarbetslösheten. På längre sikt så kommer bristen på arbetskraft att vara stor. Utredare Jan Sundqvist säger att alla som överhuvudtaget kan arbeta kommer att behövas.

I dag presenterade länsarbetsnämnden den senaste prognosen för arbetsmarknaden i länet. Jan Sundqvist är utredare vid länsarbetsnämnden och han säger att ungdomsarbetslösheten har varit dubbelt så stor och att det finns en ljusningen i framtiden.

Länsarbetsdirektör Michael Leufkens säger att ett av problemen i dag med ungdomsarbetslösheten är att det är en ganska stor andel ungdomar som har avbrutit sina gymnasiestudier.

– Man kanske borde se över hur gymnasieutbildningarna ser ut, säger Michael Leufkens.

När Jan Sundqvist, utredare vid länsarbetsnämnden, tittar framåt 10-15 är så kan han se ett behov av kanske 24 000 till 25 000 personer för att ersätta de som går i pension.

– De kanske behövs ett inflöde av 10 000 personer utifrån länet, säger Jan Sundqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".