Samhällstjänst för misshandel i Vansbro

Två unga män, 21 och 23 år, dömdes i dag av Mora tingsrätt till villkorlig dom och samhällstjänst för att ha misshandlat en polsk medborgare sommaren 2003. Tingsrätten utesluter inte att främlingsfientlighet funnits med i bilden. Normalt skulle brottet ha lett till fängelse men tingsrätten har i valet av påföljd tagit hänsyn till att det gått nästan tre år sen brottet begicks.

Målsäganden i det här fallet, en polsk man, var tillsammans med hustrun och en bror och tre andra personer på turistbesök i Vansbro i augusti 2003. De bodde i en campingstuga, och på campingplatsen fanns även andra polacker, en del av de var bärplockare.

Upprinnelsen till misshandeln var ett gruff utanför en restaurang, ett gruff som slutade med att svenska ungdomar förföljde polackerna till campingplatsen.

Den man som kom att misshandlads fanns i en av campingstugorna. Han gick ut för att lugna ner stämningen, men blev slagen till marken och sparkad.

Tre unga män åtalades misstänkta för grov misshandel. Under huvudförhandlingen nu maj lade åklagaren ned åtalet mot en av dem.

De två andra har i dag fällts för den här misshandeln. Tingrätten tror på vad den misshandlade mannen och hans bror berättat. Rätten har svårt att frigöra sig från tanken att främlingsfientlighet i viss mån legat bakom misshandeln.

Även om rätten tycker att misshandeln var allvarlig så bedöms den ändå inte som grov. Normalt skulle det här brottet ha lett till fängelse, men dom två Vansbromännen var bara 18 och respektive 20 år när brottet begicks. Det plus det faktum att det har gått nästan tre år gör att rätten låter straffet stanna vid en villkorlig dom. Den ska kombineras med 100 timmars samhällstjänst för den ene mannen och med 120 timmar för den andre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".