Vårdelever lär sig hantera trakasserier

Vårdpersonal får redan under utbildningen förbereda sig på att de kommer att utsättas för sexuella trakasserier i sitt yrkesliv av hjälptagarna. Men vårdläraren Stina Troselius Karlsson anser att det är helt normalt att äldre personer tänder på yngre tjejer i hemtjänsten. Det är också vad hon lär ut till dem som läser till undersköterskor i kommunens regi.

För många i hemtjänsten är det en del av vardagen att hjälptagare tafsar eller kommer med sexuella kommentarer. Det här inget som anmäls. Stina Troselius Karlsson som är vårdlärare för undersköterskor i Borlänge kommun menar att det står för något annat när äldre män tafsar på unga tjejer.

– Ofta står det för att de behöver mer kontakt eller att de har en undertryckt sexualitet, säger hon.

Hon tycker att det krävs en större förståelse och kunskap bland vårdpersonalen.

– Man måste veta vad man ska ha på sig, går man med djupa urringningar eller korta kjolar är det inte konstigt om mannen blir sexuellt upphetsad.

Sätta gränser är vad som gäller, menar Stina Troselius Karlsson. Man måste också som vårdpersonal våga prata med vårdtagaren om det här.

– Man måste säga ifrån, men man får inte heller se det här som onormalt. En sexuell varelse är man från man föds tills man dör, men vårt samhälle har svårt att förstå att äldre också har en sexualitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".