"De tar mig på brösten"

Som Dalanytt tidigare berättat är det vanligt med sexuella trakasserier inom vården. Jessica jobbar inom hemtjänsten och har gjort det sedan hon var 19. Hon har blivit utsatt för sexuella närmanden flera gånger från vårdtagare, och hon är inte ensam.

– De tar en på brösten när man duschar dem, de har frågat om jag är oskuld eller tycker om sex, berättar hon.

Och det här är något som är relativt vanligt inom vården. Jessica har pratat med flera om det här.

– Det känns som att det är något som folk räknar med ska hända. Som att det är något normalt, säger hon.

Personal inom hemtjänsten ska behandla vårdtagarna med respekt. När något sådant här händer ska man säga ifrån. Men personalen får inte bli arg eller gå därifrån. Kommunen har som ansvar att ta hand om äldre, oavsett hur de beter sig.

– Jag har sagt ifrån när de har gjort något. Men det känns ändå jobbigt att gå tillbaka till den personen som har gjort så för man är rädd att det ska hända igen.

Men trots att det här är något som hänt flera gånger har Jessica aldrig anmält närmandena. Och hon tror att det är vanligt att man inte anmäler eftersom det här ses som nåt normalt inom vården.

– Vissa säger att männen bara gör det på skämt, men det är inte roligt. Jag har inte anmält det eftersom det inte känns som att det är en sådan stor grej. Men egentligen är det ju samma sak om de tar mig på brösten när jag är i deras hem som om de tafsar på en tjej på gatan, säger hon.

Fotnot: Jessica heter egentligen något annat.

Andra artiklar om samma ämne:


 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".