Nytt larm ska hjälpa anhörigvårdare

Ett nytt larm som ska underlätta för de många anhörigvårdarna har utvecklats i Falun. Larmet kommer nu att prövas i Falu kommun för att eventuellt få större användning. Det är ett larm som är användbart inom hemmet och främst till hjälp för att ta hand om demenssjuka.

– Jag törs sova om nätterna, förut var det en ständig oro för att maken skulle gå upp eller ner eller ut, säger Ulla Gustavsson som vårdar sin man i hemmet som har Alzheimer.

I Falun och några andra dalakommuner ska man nu försöka med en helt ny teknik, ett larm mellan makarna. Det är en liten dosa som registrerar varje rörelse. Dosan kan läggas ut var som helst i hemmet, vid en säng, en dörr eller på någon annan plats i hemmet.

När dosan sedan registrerar en rörelse går ett larm till ett armband med en mottagare som surrar.
– När till exempel mannen i familjen behöver hjälp så ska alltså hustrun få den informationen, vare sig hon står i tvättstugan eller om hon ligger och sover på natten. På ett enkelt och otekniskt sätt, säger Stefan Andersson som har varit med och utvecklat larmet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".