Många ungdomar köper utlandssprit

Fyra av tio ungdomar i Borlänge har köpt olaglig utlandssprit. I Falun är det tre av tio. Och de flesta av ungdomarna tycker att det är lätt att hitta utlandsspriten. Det kan räcka med ett telefonsamtal för att få en spritleverans.

Det här visar en Temo-undersökningen, som socialdepartementets Alkoholkommitté låtit göra inför skolavslutningen.
Alkoholkommitténs undersökning omfattar 25 kommuner i landet, däribland Borlänge och Falun. Den visar bl a att 37 procent av Borlänges ungdomar i åldern 16-19 år har köpt alkohol, som förts in från utlandet och sedan olagligt sålts vidare. När det gäller Falun är andelen något lägre, 25 procent. 
                 Som att köpa godis
Undersökningen visar också att drygt 50 procent av ungdomarna i Borlänge tycker att det är lätt att få tag i sådan här alkohol. Ungefär hälften av ungdomarna har köpt spriten i en lägenhet, i ett garage eller i någon annan privat lokal. Även i de här fallen är siffrorna för ungdomarna i Falun lägre.
Enligt Marie-Louise Sehlgård, som är länssamordnare för det alkohol- och drogförebyggandet arbetet i Dalarna, så har den olagliga handeln med utlandssprit gjort att det är lika lätt för ungdomar att köpa sprit och öl inför skolavslutningen som läsk eller lösgodis.
– Det kan räcka med ett enkelt telefonsamtal eller SMS för att få en snabb leverans.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".