Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Snabbt beslut om naturreservat i Venjan väntas

Bygget av ett kraftverk i älven vid Johannisholm i Venjan KAN komma att stoppas inom en vecka. Älvräddarnas samorganisation har kommit in med en begäran att göra området till naturreservat, och nu måste länsstyrelsen ta ett snabbt beslut.
Det här kan bli ett av vår nya landshövdings första beslut. Det är hon eller länsrådet som de närmaste dagarna måste fatta ett så kallat interremistiskt, tillfälligt, beslut om naturreservat i Johannisholm. Älvräddarnas samorganisation har reagerat starkt mot företaget Fortum Krafts redan påbörjade arbete med att bygga ett kraftverk vid Johannisholm. Naturvärdena är hotade, menar älvräddarna och ger som exempel flodpärlmusslan, harren, friluftslivet och turismen. Men frågan om naturreservat är inte prövad och skulle länsstyrelsen nu säga ja till detta sätter det vattendomstolens dom ur spel tills vidare. Då stoppas arbetet omedelbart. Men samtidigt finns pengar med i bilden. -Om ett naturreservat ska bildas måste vi ersätta dom som har rättigheten att nyttja mark och vatten i området, säger Per Erik Sandberg, som är naturskyddsansvarig på länsstyrelsens miljöenhet. Per Erik Sandberg säger dock att det är naturvärdena och inte pengarna man i första hand ska titta på. Han håller med älvräddarna om att en del arters överlevnad hotas om kraftverket byggs. -Men dom skälen är inte så väldigt tunga, eftersom det är arter som finns på andra håll i länet, säger Per Erik Sandberg.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".