Dalapolitiker dömd för våldsbrott

En framträdande vänsterpartist i Dalarna har dömts för misshandel, ofredande och hemfridsbrott. I vår granskning av kandidaterna i kommunvalet i höst, hittar vi också i andra paartier brott mot miljöbalken och framkallande av fara för annan.

Dala Nytt har granskat alla politiker på valbar plats på listorna till kommunfullmäktige i höst. Det är över 600 namn. Tre av dom har dömts i Mora eller Falu tingsrätt de senaste två åren.
En moderat har dömts för brott mot miljöbalken och en socialdemokrat för framkallande av fara för annan. Och så en vänsterpartist som dömts för misshandel, ofredande och hemfridsbrott.
– Det är varje lokalavdelning som själva utser sina kandidater, säger Anders Gyllenvåg, som är ordförande för vänsterpartiet i Dalarna.
– Och har man tagit sitt straff, så ska man inte fortsätta att sona för sitt brott, tycker Gyllenvåg. Sen får man bedöma varje händelse för sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".