Jägarna är överrepresenterade bland politikerna i Rättvik, Mora, Orsa och Älvdalen.

Många jägare bland dalapolitikerna

Jägarna är över-
representerade bland politikerna i Rättvik, Mora, Orsa och Älvdalen. Det handlar om de fyra kommuner som anordnar folkomröstning om rovdjurspolitiken. Sveriges Radio Dalarnas granskning visar att i just dem kommunerna är mer än var tredje valbar kandidat på listorna till fullmäktige vapeninnehavare.

Av politikerna som står på valbar plats i Mora, Orsa, Rättvik och Älvdalen är 37 procent vapeninnehavare. Tillsammans har vapeninnehavarna 205 vapen.

Dalarna är ett av de vapentätaste länen i landet. Av befolkningen här över 20 år har hela 18 procent vapen. Men andelen bland politikerna i rovdjurskommunerna är alltså den dubbla. Vi står i Furudal och tittar i Inge Brorssons vapenskåp. Jägare och kandidat på centerns lista.

– Det kanske är lite förvånande att det är så stor andel, kanske jägarna i de här kommunerna engagerar sig demokratiskt, säger Inge Brorsson.

Bland folket på valbar plats till kommunfullmäktige i Mora, Orsa, Rättvik och Älvdalen är det alltså dubbelt så många vapeninnehavare än bland dalfolket i övrigt. Ett särintresse som alltså lär bli rejält överrepresenterat. Men Orsas kommunalråd Ann Beskow är inte förvånad.

– Jakt är ett otroligt stort intresse i Dalarna och i min kommun, Orsa. Det handlar om en livsstil, säger Ann Beskow. Hon är faktiskt inte jägare. Men det är Gunnar Håkansson i Orsa. Det är ju så klart rovdjursfrågan som gör det här extra intressant. Men när det gäller den så tror inte han att andelen jägare bland politikerna spelar någon roll.

– Man är nog rädd att trampa på jägarnas tå i det här fallet, säger Gunnar Håkansson.  

Fakta: Dalapolitiker med vapen

  • Av de 139 politikerna som står på valbar plats till kommunfullmäktige i Mora, Rättvik, Orsa och Älvdalen är 52 stycken vapeninnehavare alltså 37 procent.
  • Tillsammans har de 205 vapen.
  • I länet finns det 37.773 vapeninnehavare. Det är 18 procent av befolkningen över 20 år. Tillsammans har de 115.000 vapen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".