Enkät spår 1000 nya bostäder i Dalarna

Över 1 000 nya bostäder kommer att byggas i Dalarna i år och nästa år. Det här framgår av den nya bostadsenkät som länsstyrelsen låtit göra.

Det är framför allt i Borlänge, Falun och Siljanskommunerna som nya bostäder kommer att byggas. Ser man tillbaka på de fem senaste åren så har utvecklingen i länet gått från ett överskott av bostäder i samtliga 15 kommuner i länet och till balans eller rent utav bostadsbrist. Och det är framför allt i centralorterna som det är ont om bostäder. Men fortfarande står en hel del lägenheter tomma här och var.

Den 1 januari i år så var drygt 1 250 lägenheter hos dom kommunala bostadsbolagen utan hyresgäster. Och av den här enkäten framgår det att det finns planer på att sälja cirka 300 av de under perioden, det gäller framför allt Ludvikahem.

I en del kommuner kan det också bli aktuellt att riva lägenheter. Hedemorabostäder umgås med planer på att göra det med 100 av sina bostäder.

En stor del av Dalarnas flerbostadshus är uppförda under 50- och 60-talen. Det handlar om bostäder som inte motsvarar dagens krav på planlösningar och tillgänglighet. Och här står kommunerna inför den stora utmaningen att göra dom attraktiva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".