"Invandrartjejer förtrycks i det tysta"

Många invandrartjejer i Dalarna förtrycks i det tysta, och problemet med hedersrelaterat våld är mycket större än vad vi tror. Det säger 17-åriga Heyla Riazadt som själv har erfarenheter av hedersvåldet.

– Jag har kompisar som har flyttat hemifrån och bor på jourhem och jag har väll upplevt det på ett eller ett annat sätt, säger Heyla Riazadt som tror att mörkertalet är väldigt stort när det gäller hedersrelaterat våld.

Om en vecka tar 17-åriga Heyla Riazadt studenten.
Planen för höst är redan klar. Hon vill göra nåt åt det förtryck som finns mot många unga invandrartjejer i Dalarna.

– Man ska vara hemma direkt från skolan, man får inte prata med någon, man ska klä sig på ett visst sätt, säger Heyla Riazadt.

– Om man lever i en sådan miljö, så börjar man tro på reglerna, man tror att man är en dålig flicka om man tar avstånd från det här.

Det är det som Heyla Riazadt vill förändra. 
I samarbete med fryshuset i Stockholm har hon sökt projektpengar från länsstyrelsen, och om pengarna beviljas så blir det i höst en informationskampanj i skolorna i Falun och i Borlänge.
Hon vill ändra tankesätten hos unga, och få dem att våga säga ifrån.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".