Hovrätten sänker våldtäktstraff på minderårig

Svea Hovrätt har sänkt straffet för en 38-årig Falubo som Falu tingsrätt dömt till tre års fängelse för våldtäkter mot en 12-årig flicka. Hovrätten mildrar straffet med 6 månader och mer än halverar skadeståndet.

Den 38-årige mannen har stått åtalad för att vid tre tillfällen för 5-6 år sedan ha våldtagit en 12-årig flicka i en källarlokal i stadsdelen Herrhagen. Tingsrätten menade att mannen vid dem här tillfällen tvingat flickan till oralsex som kan jämföras med påtvingade samlag.

Tingsrätten ansåg att det flickan berättat varit trovärdigt. Mannen fälldes för våldtäkterna och även för sexuellt utnyttjande av underårig vid andra tillfällen. Mannen som nekat till gärningarna överklagade domen till Svea Hovrätt som nu sagt sitt. Hovrätten delar tingsrätten bedömning om tillförlitligheten i flickans berättelse.

Men den anser att flickan våldtagits enbart vid ett av tillfällena. Vid dom två andra tillfällena har det inte handlat om något fysiskt våld menar hovrätten som i dom fallen ändrar brottsrubriceringen till sexuellt utnyttjande av underårig.

Det här innebär en strafflindring för mannen från tre års fängelse till två och ett halvt år. Dessutom sänks skadeståndet kraftigt, från 450 000 kronor till 200 000 kronor.

Det kan tilläggas att en av nämndemännen ville fria mannen helt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".