Jägare i Orsa protesterar

Jägarna i Slättbergs viltvårdsområdesförening i Orsa vägrar nu att göra eftersök på skadade rovdjur. Beslutet som togs på senaste årsmötet är en protest mot rovdjurspolitiken i länet.
Jägarna tycker att det för farligt med eftersök på rovdjur, det vill säga björn, varg och lodjur. Det krävs jägare med särskild utbildning för att sköta det, och någon sådan utbildning har inte jägarna i Slättberg. Gunnar Håkansson, som ligger bakom förslaget, förordar dessutom åteljakt. - Åteljakt är det absolut säkraste, säger han till Dalanytt. Eftersök innebär att jägare söker upp skadade djur efter till exempel trafikolyckor. Och det vägrar alltså jägarna i Slättberg att göra, trots att det blir djuren som drabbas. - Om inte vi gör eftersök så blir det ett svårt lidande för djuren innan de blir avlivade, säger Gunnar Håkansson. Han medger att detta inte känns bra som jägare, men hävdar att eftersök på rovdjur måste skötas av sakkunnig personal. - Att göra ett eftersök på sådana här villebråd är inte det lättaste, säger han. - Det ska liksom inte skötas av vem som helst.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".