Patientsäkerhet i fara på vårdcentral

Den medicinska verksamheten på Ludvika Norra vårdcentral får på nytt stark kritik av socialstyrelsen. Enligt socialstyrelsen är patientsäkerheten i fara.

För någon vecka sedan berättade Dalanytt att Ludvika Norra vårdcentral fått kritik av socialstyrelsen för att det dröjt orimligt länge innan en patient med blodbrist fick svar på sina prover.

Den här gången är grunden till kritiken en Lex Maria-anmälan som gäller en 94-årig kvinnlig patient.

Under sju månaders tid fick kvinnan en tio gånger för hög dos av medicn mot för högt blodtryck och hjärtsvikt.

Efter anmälan gjorde socialstyrelsen ett tillsynsbesök på vårdcentralen. Kvinnans patientjournal granskades och Socialstyrelsen konstaterade att det fanns allvarliga kvalitetsbrister i den medicinska verksamheten. Så allvarliga att man talar om risker i patientsäkerheten.

Dessutom framkom det vid besöket att Ludvika Norra Vårdcentral sedan drygt fyra år tillbaka inte haft någon ordinarie läkare anställd på sina 5,5 distriktsläkartjänster.

I stället har läkare hyrts in från ett bemanningsföretag sedan något år tillbaka. Och stafettläkarna därifrån har kommit och gått och kompetensen försämrats.

Nu vill socialstyrelsen att närsjukvårdschefen i Västerbergslagen redovisar vad som gjorts och kommer att göras för att kvalitetsarbetet och läkarbemanningen förbättras. Och socialstyrelsen vill ha en första redovisning senast 31 augusti.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".