Onsdagsstängt på stor vårdcentral

I dag har vårdcentralen Tisken i Falun tagit det ovanliga greppet att sommarstänga. Vårdcentralen kommer att hållas stängd varje onsdag under semesterperioden med motivet att personalen inte ska bli utsliten. Personal finns i tjänst, men några patienter släpps inte in.
När en vårdcentral stänger ökar trycket på dem som är öppna. Gunnel Ahrén, som är chef för Norslunds vårdcentral, är tveksam till onsdagsstängningen av Tisken. Hon menar att servicen till patienterna blir sämre: -Ringer patienter hit på onsdagar från Tiskens boendeområde så kan vi inte hjälpa dom eftersom vi inte har tillgång till deras journaler, säger hon. I sommar jobbar bara en tredjedel av Faluns disktriktssköterskor på grund av sjukskrivningar, och läkarstyrkan är halverad. Att stänga en dag i veckan för att spara personal är något som också diskuterats vid Norslunds vårdcentral men det har stannat vid diskussioner. -Vi har kommit fram till att det inte leder till någon personalbesparing, säger Gunnel Ahrén.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista