Politikerna tjänar mer än andra

Politikerna i Dalarna tjänar betydligt mer än Dalfolket i genomsnitt. Det visar Dala Nytts granskning av de 600 politiker, som står på valbar plats till kommunfullmäktige i länets kommuner. I genomsnitt tjänar politikerna 90 000 kronor mer om året, än resten av folket här i länet.

Den som är över 20 år här i Dalarna tjänar i genomsnitt 16 900 i månaden och får ut runt 11 000 efter skatt. Politikerna på valbar plats till kommunfullmäktigena i länets kommuner får i genomsnitt ut 16 000 när skatten är betald.
Centern rikast
De rikaste politikerna i Dalarna finns i centerpartiet. Absolut rikast av Dalarnas politiker är centerpartisten Lars Matsson-Frost . Han är centerpartistiskt kommunalråd i Mora och tjänande över en miljon år 2004.
Som kommunalråd tjänar han ungefär en halv miljon om året. Men han tycker inte att det är något speciellt med den lönen.
– Hade jag jobbat inom ett företag som direktör eller liknande hade jag tjänat betydligt mer. Jag har ett jättestort ansvar och jobbar mycket övertid och helger, säger han.
Totalt tjänar Lars Matsson-Frost 90 000 kronor i månaden. Förutom kommunalrådslönen har han också en pension från ett företag, som han tidigare haft.
– Jag hade bestämt mig för att ta ut pensionen innan jag fick det här uppdraget. Rent skattemässigt är det olyckligt eftersom jag betalar 55 procent skatt, men det är ju bra för samhället, skrattar han.
Lars Matsson-Frost hade dessutom en förmögenhet på 5,5 miljoner år 2004. För en medelinkomsttagare i Dalarna som inte gör av med en enda krona, skulle det ta över 40 år att tjäna ihop så mycket pengar.
Men han ser inga svårigheter med att ta beslut som handlar om folk som tjänar som medelinkomsttagaren, alltså runt 11 000 i månaden efter skatt.
– Jag har tidigare haft en inkomst som står i paritet med vad folk tjänar, så jag har inga problem att sätta mig in i hur folk har det. 
Grundsynen viktigast
En av de politiker som tjänar mindre än medelinkomsttagaren är Lonja Ek. Hon är vänsterpartist i Säter, sitter med i kommunfullmäktige och är suppleant i styrelsen för kommunala Säterbostäder. År 2004 tjänade hon 178 000 kronor. Men hon tror att politikernas inkomst inte påverkar deras beslut så mycket.
– Jag tror att det handlar om vad man har för grundsyn, det borde inte spela någon roll om man tjänar mer, säger hon.
Men varför politikerna tjänar så mycket mer än medelinkomsttagarna har vänsterpartisten Lonja Ek inte något bra svar på.
– Det kan knappast vara på de politiska uppdragen, för de blir man inte rik på. Jag får 250 kronor för en halvdag i kommunfullmäktige. Men de som inte tjänar så bra borde ge sig in i politiken och bestämma mer, säger hon.

Johanna Lundin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".