Repris av pyromanrättegång i Mora

Trots att Mora tingsrätt redan funnit mannen skyldig till försök till mordbrand så börjar under tisdagen en ny rättegång mot en 42-årig man från Skåne. Det var när hans straff skulle avkunnas som 42-åringen plötsligt kom med nya uppgifter som medförde att hela processen med polisutredning och rättegång fick börja om från början.

Det handlar om en man som flera gånger stått åtalad misstänkt för mordbränder främst i södra Sverige, men han har alltid friats i domstol. Här i Dalarna var han bland annat misstänkt för att ha anlagt bränder vid Olnispagården i Sälen och på Zorns gammelgård i Mora. Men i slutändan var bevisningen för dålig och mannen åtalades för försök till mordbrand på tre andra platser i Mora.

Mannen nekade men Mora tingsrätt fann honom skyldig till två försök. Men innan domen så genomgick mannen en rättspsykiatrisk undersökning. Den visade att han inte var i behov av vård. När tingsrätten i Mora skulle avsluta hela förhandlingen och utdöma straffet så bekände 42-åringen helt plötsligt att han visst hade dränkt in toarullar i kylolja och tänt stearinljus i dem men han hade inte alls tänkt att det skulle börja brinna, allt var bara för att provocera polisen, sa han.

Det här resulterade i att Mora tingsrätt inte ansåg sig kunna döma honom, både domare och nämndemän var nu jäviga. Hela processen får göras om med ny domare och nya nämndemän, och under tisdagen inleds alltså rättegången igen i Mora mot den 42-årige mannen från Skåne som är åtalad för att ha försökt tända på vid Frosts knivfabrik och Triumfglass i Mora.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".