Dalarnas jord och berg ska kartläggas

Nu ska stora delar av Dalarnas jord- och bergsområden undersökas och kartläggas, bland annat för att ta reda på om det till exempel kan finnas mineraler som är värda att brytas. Det är forskare och personal från Sveriges Geologiska Undersökning, SGU, som inleder det omfattande arbetet den här veckan.

Magnus Ripa är bergrundsgeolog vid SGU och han säger att bergrunden ska undersökas från Mora och västerut och jordarten ska undersökas i ett större område. Det är 40 år sedan den senaste kartan kom ut efter en stor undersökning av länets bergarter.

– Sen dess har vetenskapen gått framåt så det är dags att göra en ny undersökning, säger Magnus Ripa, bergrundsgeolog från Sveriges Geologiska Undersökning.

Magnus Ripa säger att resultaten från undersökningen kommer att vara viktiga för många delar av samhällsplaneringen och all infrastruktur. Han tror inte att det är omöjligt att det finns guld och de fyndigheterna att det skulle kunna ge arbetstillfälle. Arbetet med kartläggningen ska vara klart 2008.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".