Kommunerna slarvar med brandskyddet

Förra året genomfördes bara var femte planerad brandskyddskontroll i Dalarna. I två av länets kommuner gjordes inte en enda kontroll. Björn Johansson jobbar på Räddningsverkets tillsynsavdelning och han ser allvarligt på slarvet som på lång sikt leder till ökad brandrisk.

För två år sedan kom en ny lag med högre krav på brandskyddskontroller och det är kommunerna som har ansvaret. Smedjebacken var den enda kommunen i Dalarna som genomförde alla sina planerade kontroller.

I Orsa och Vansbro skulle det göras över 1500 kontroller i fjol men det gjordes inte en enda. Orsas kommunalråd Ann Beskow medger för Dalanytt att det är kommunstyrelsen som har ansvaret och hon ska nu utreda vad det är som gått snett.

Enligt sotarna, som är dom som rent praktiskt ska utföra kontrollerna, så blev det nyss klart vad kontrollerna ska kosta. Det skulle vara orsaken till varför de ligger efter. Men enligt Räddningsverket håller inte den förklaringen.

– Nu bör kommunerna kunna genomföra det på ett bättre sätt, säger Björn Johansson på Räddningsverkets tillsynsavdelning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".