Vargstammen ökar i Dalarna

Viltskadecenter vid Grimsö Forskningsstation har nu presenterat sin senaste rapport om vargstammens utbredning i Sverige. Den visar att det nu finns ett 30-tal vargar i Dalarna och därmed har vargstammen ökat i länet det senaste året.

Rapporten visar att det nu finns fem konstaterade familjegrupper och sex revirmarkerande vargpar som helt eller delvis har sin hemvist i Dalarna.

De tre största och mest kända vargreviren i länet är Amungen, Voxna och den senaste etableringen i Siljansringen. Vart och ett av reviren bestående av mellan fem och sju vargar med konstaterade valpkullar det senaste året. Lägg därtill ett antal ensamma vargar som har stationerat sig och börjat hävda revir i bland annat Leksand, Rättvik och Älvdalen.

- Framför allt är det så att Dalarna fått sitt egna yngland vargrevir, nämligen det i Siljansringen och det har vi inte haft på många år, säger Olof Liberg på Viltskadecenter vid Grimsö Forskningsstation.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".