Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hårda heroindomar ändras inte av hovrätten

Svea Hovrätt fastställer Falu Tingsrätts domar i en av de hittills största heroinhärvorna i Sverige med flera personer från Hedemora inblandade. Det innebär 14 års fängelse och utvisning för huvudmannen i härvan.
Narkotikahärvan hade sitt centrum i Hedemora, kring en restaurang och en krets av män som jobbade eller vistades där. En av männen, som betraktats som huvudman i härvan, var en 29-åring från Makedonien. Knarksmugglingen skedde till en början mellan Hedemora och Härnösand. Polisen fattade misstankar och började telefonavlyssna och videofilma i smyg. Strax före jul år 2000 reste en av hedemoraborna till Wien, på uppdrag av huvudmannen. Där tog han emot sex kilo heroin av en kurir. Men österrikisk polis övervakade vad som hände. Mannen greps och härvan nystades upp. Falu tingsrätt dömde i februari i år sex män från Hedemora och Härnösand för grovt narkotikabrott och förberedelse till grov varusmuggling. Totalt planerade männen att smuggla in 17 kilo heroin till Sverige. Enligt åklagaren handlade det om ren yrkesverksamhet. Fem av de dömda männen överklagade sina domar till Svea Hovrätt. Bland andra huvudmannen som helt nekat till brott och krävt att bli frikänd. Men Svea Hovrätt fastställer helt och hållet tingsrättens dom. Att det är 29-åringen som är huvudman och den som initierat smugglingen är ställt utom allt rimligt tvivel, menar hovrätten.För det talar med styrka bl a avlyssnade telefonsamtal. Svea Hovrätts dom betyder att 29-åringen nu kommer att överföras till ett 14-årigt fängelsestraff och utvisning. Två andra hedemorabor döms till 10 respektive 6 års fängelse. En fjärde hedemorabo vars friande dom åklagaren överklagat frikänns också i hovrätten. Härnösandsborna döms till 7, 4,5 år respektive villkorlig dom.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".