Pyroman får fängelse för bränder i Mora

En 42-årig man från Skåne dömdes idag till tre års fängelse. Han döms för försök till mordbrand vid två tillfällen i Mora förra året.

Det här fallet har uppmärksammats dels för att mannen varit misstänkt för flera mordbränder i sydsverige, dels för att rättegången i Mora fick göras om.

Under den första rättegången nekade mannen till alla anklagelser om att det var han som hade dränkt in toarullar med olja, satt ner tända stearinljus i dem och sedan placerat dem vid Frosts knivfabrik och Triumfglass lokaler i Mora.

När så rätten samlades för att avkunna domen erkände 42-åringen helt plötsligt att han visst hade satt ner stearinljusen i toalettrullaran och tänt på. Men han hade förvissat sig om att den olja han använde inte kunde brinna, och att hans avsikt aldrig varit att det skulle bli någon brand. Mannen sade också att han hade känt sig förföljd av polisen i flera år och att detta var ett sätt för honom att lura polisen att gripa honom en gång till. På så vis trodde han att han skulle bli frikänd och kunna peka finger åt polisen

Det här erkännandet innebar att hela rättegången fick göras om med en ny domare och nya nämndemän. Och det är de som idag funnit mannen skyldig till försök till mordbrand vid två tillfällen i Mora. Innan domen fick mannen genomgå en rättspsykiatrisk undersökning som fann honom frisk. Mannen ska vara kvar i häktet tills domen vinner laga kraft.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".