Ökat samarbete mellan högskolor

Högskolan Dalarna får 4 miljoner kronor av regeringen
för att fortsätta sitt samarbete med några lärosäten i regionen. Projektet har pågått i tre år och ska hjälpa studenter till ett större utbildningsutbud.

Projektet har pågått i över tre år och heter Penta Plus. De som är med är universiteten i Karlstad och Örebro och högskolorna i Gävle, Mälardalen och Dalarna.

Tanken med projektet är att studenterna ska ha fördelar av att kunna välja mellan många olika kurser från de olika lärosätena. Det samtidigt som de kan dra nytta av det mindre lärosätets fördelar som kontaktnät och enklare bostadssituation.

Olika skolor satsar på olika utbildningar

Utbildningarna är ofta webbaserade och samarbetet sker bland annat i forskarutbildningen och språkutbildning och byggutbildning. Gävle har till exempel teknikutbildningar, karlstad har inriktning mot pappersindustri.

- Vi behöver inte alla göra allting, säger högskolan Dalarnas rektor Agneta Stark som nu alltså kan se fram mot en fortsättning på samarbetsprojektet då regeringen beviljat 4 miljoner i bidrag.

Agneta Stark är rektor vid Högskolan Dalarna:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".