Ska stoppas från att ta sig in i paviljong

Nu ska dörrar och fönster muras igen för att stoppa ovälkomna besökare i den fallfärdiga och livsfarliga gamla Fasta Paviljongen i Säter. Men en rivning av huset är fortfarande långt borta.

Det är många år som Fasta Paviljongen vid Säters sjukhus stått tom och har fått förfalla. Delar av taket har rasat in och teglet har börjat vittra sönder.

Men huset har blivit ett spännande tillhåll för många ungdomar som dock riskerar livet när de går in i byggnaden. I vintras utfärdade länsstyrelsen förbud mot att gå in i huset men den uppmaningen var det få som brydde sig om.

Snön stoppade besökare

Kommunen tog till det drastiska medlet att fyllla igen alla ingångsmöjligheter med snö vilket också stopppade inkräktarna tillfälligt. Men nu i sommar har folk återigen börjat smyga sig in i huset.

Det hoppas kommunen dock kommunen nu kunna stoppa genom att mura igen alla öppningar som finns.
- Vi vet inte om det hjälper men vi måste göra nåt för att förhindra att folk tar sig in och gör illa sig, säger Lennart Berglund på Skönviksbolaget.

Svårt att riva utan ägare

Att inget gjorts åt Fasta paviljongen på länge beror på att det inte finns någon ägare. Landstinget sålde huset till en person med en brevlådeadress på Isle of Man. Det företaget gick sedan i konkurs.

Kommuen vill nu ta över huset och riva det, men vill inte stå för rivningskostnaden. Kommunen menar att Landstinget måste ta sitt ansvar eftersom de fick 500.000 när de sålde den Fasta Paviljongen.
- De borde plocka fram de pengarna igen, säger kommunalrådet Sven-Gunnar Håkansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".