Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Dubbelt så många Lex Sarah-anmälningar

Det blir allt vanligare att anmäla brister bland annat i äldrevården. Antalet Lex Sarah-anmälningar har nästan fördubblats det senaste året.

Ann-Sofi Tufvesson är äldreskyddsombud och jobbar med sådana här frågor på länsstyrelsen. Hon tror inte att ökningen beror på att äldrevården blivit sämre.

– Vi tror att man har mer kunskap och känner till hur lagen fungerar nu. Det är nog anledningen till att fler har anmält missförhållanden.

Lex Sarah är en lag som gör att personal inom äldrevården måste anmäla missförhållanden som de ser. Det kan handla om att personal misshandlar en vårdtagare eller på något annat sätt behandlar den illa.

Lagen har funnits sedan 1999 och är alltså ganska ny. De senaste åren har antalet anmälningar om missförhållanden ökat med flera hundra procent.

Sedan 2005 omfattar anmälningsplikten också dem som jobbar med funktionshindrade. Men att lagen nu också gäller dem, är inte anledningen till att anmälningarna ökat så mycket.

År 2004 gjordes 35 anmälningar. År 2005 var siffran nästan dubbelt så hög, nämligen 67, av dem gällde bara sju anmälningar funktionshindrade. 2005 skilde sig också anmälningarna från tidigare år, berättar Ann-Sofi Tufvesson.
– Fler har anmält dåligt bemötande och färre anmälningar handlar om att personal till exempel stulit från vårdtagarna, säger hon.

Men att anmäla en kollega är kanske inte alltid så lätt, och det här är något som länsstyrelsen pratar om med de anställda vid sina inspektioner.
– Det krävs ett öppet arbetsklimat för att man ska våga anmäla en kollega som gör fel, säger Ann-Sofi Tufvesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".