Dömda föräldrar vill ha nåd

Två föräldrar i Borlänge som dömts till fängelse för grov fridskränkning av fyra barn har begärt nåd hos regeringen. Enligt föräldrarna är det bästa för barnen att familjen kan bo tillsammans igen.

I november i fjol dömde Falu tingsrätt ett föräldrarpar till fängelse i ett år och tre månader. De fälldes för upprepad misshandel av sina fyra barn.

Det var en dom som sedan fastställdes av hovrätten året därpå och i maj i år avslog Högsta Domstolen en resningsansökan från paret.

Flicka tog tillbaka sina uppgifter

Båda föräldrarna har nekat till det som lagts dem till last förutom några mindre förseelser, men dom rättsliga instanserna har trott på det som det äldsta barnet berättat, en flicka som i dag är 15 år.

Flickan har sedan tagit tilbaka sina uppgifeter och även sagt att hon förmått en lillasyster att ljuga.

Enligt föräldrarnas juridiska ombud har flickan lidit av enorma skuldkänslor för det som hon vittnat om, och hon har även haft en stor längtan att komma tillbaka till sin familj. Den är nu samlad igen efter det att alla fyra barnen under en tid varit fosterhemsplacerade.

Familjen far illa om den splittras enligt föräldrarna

Föräldrana ansöker nu om nåd hos regeringen för att få fängelsestraffen förvandlade till villkorlig dom, eventuellt då kompletterad med samhällstjänst. Enligt deras juridiska ombud gör föräldrarna det för att barnen kommer att fara illa om familjen återigen separeras.

”Ett fängelsestraff kommer att vara direkt förödande för samtliga i familjen och för den konstruktia uppbyggelseprocess som den genomfört”, heter det bland annat i den nådeansökan som skickats in till regeringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".