Får regeringsstöd för vårdkedja

Borlänge och Falun får stöd av regeringen till förstärkt vårdkedja inom ungdomsvården. De två kommunerna ska bland annat kunna köpa vård på statliga behandlingshem billigare än tidigare.

Statens institutionsstyrelse har fått regeringens uppdrag att på försök utveckla och pröva en förstärkt vårdkedja när det gäller ungdomar på glid.

Samarbetet mellan institutionsstyrelsen och kommunerna ska öka och ungdomar som hamnat i missbruk och kriminalitet ska erbjudas långsiktiga och samordnade insatser.

230 miljoner kronor avsätts av regeringen till ett treårigt försök i 15 kommuner, däribland alltså Falun och Borlänge.

Kommunerna ska kunna köpa vårdplatser vid de statliga behandlingshemmen för ungdomar till kraftigt subventionerade priser. Samtidigt ska då kommunerna i samarbete med institutionsstyrelsen utarbeta en fungerande vårdkedja.

Det handlar bland annat om att få till stånd en plan för vad som ska hända efter tiden på behandlingshemmet - arbete eller utbildning, ordnat boende och en fritid som inte handlar om kriminalitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".