Vill skapa fler praktikplatser för att minska ungdomsarbetslösheten

Ungdomsarbetslösheten i Dalarna slår nya rekord. Allra högst är den i Falun och Borlänge där 12 procent av alla under 24 år saknar jobb. Nu vill AMS att det skapas fler praktikplatser och i Falun och Borlänge ordnar företagarna praktik i sitt projekt Region Vision.

– Det är ju bra att chefer kan se vad man kan och att man vill jobba överhuvudtaget, säger Joakim Friman från Falun har gjort praktik hos plasttillverkaren Ekåprodukter.

Efter två år som arbetslös fick Joakim Friman praktik via näringslivets projekt Region Vision. Så många som två tredjedelar av Region Visions praktikanter får jobb efteråt å nu har även Joakim Friman fått en provanställning.

– Jag vart glad, mycket glad. Istället för att gå igenom Region Vision så kunde Arbetsförmedlingen gett mig praktik på en gång, det tycker jag.

Stina Johannesson är biträdande chef på Arbetsförmedlingen i Borlänge. Hon förklarar varför inte fler ungdomar slussas vidare till Region Visions praktikplatser.

– Vi har en budget och hålla och till hösten kommer vi med största sannolikhet öka intaget till Region Vision, dem vet var det kan bli jobb i framtiden och var det finns möjlighet till praktik, säger Stina Johannesson till Dalanytt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".