En allvarlig Anders Zorn. Men Zorn hade en spexig sida; han gillade musik och speciellt att spela occarina.

Zorns musiksmak ställs ut

I år är det hundraårsjubileum av den allra första spelmanstävlingen - den som Anders Zorn ordnade i Gesunda utanför Mora. Ett jubileum som firas den kommande veckan med massor av musik. Zornmuseet uppmärksammar det med en specialutställning som speglar Zorns intresse för musik.

– Han skildrade instrumentet också, inte bara musiken och dansen. Det finns bilder där han hade fiolen som tema, berättar Birgitta Sandström på Zornmuseet.  

Mot slutet av sin levnadstid blev han mycket intresserad lutan som finns på flera bilder som man kan man se på utställningen. På museet kan man också se nyckelharpan – den berömda Moraharpan som är den äldsta harpan i Sverige.

– Själv spelade Anders Zorn vallhorn som liten vallgosse. Men bäst var han på att spela spilåpipan och occarinan. Det finns ett fotografi där han spelar, säger Birgitta Sandström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".