Nya centraler ska hjälpa Falufamiljer

Det ska bli lättare för barnfamiljerna i Falun att få hjälp. Kommunen och landstinget ska börja samarbeta och samla bland annat mödravård, barnavårdscentral och socialtjänst på samma ställe. Lisbeth Isaksson som är närsjukvårdschef i Falun säger att det här är något som är bra för föräldrar och barn.

Tanken med de nya centralerna är att allt för föräldrarna ska ligga på samma ställe. Det kan vara socialtjänst, barnavårdscentral och öppen förskola som ska finnas tillsammans i samma byggnad. Kommunen och landstinget ska jobba ihop för att stötta föräldrar.

Närsjukvårdschef Lisbeth Isaksson tror att det är svårt för många familjer med problem att söka hjälp hos till exempel socialtjänsten men om det finns en kurator i samma hus som familjens vanliga barnsjuksköterska så är det enklare att söka hjälp.

– Det känns mer naturlig, säger Lisbeth Isaksson.

Sådana här centraler är någonting som redan finns och är på gång på fler ställen i länet. I Falun så ska pengarna för familjecentralen tas från den verksamheten som redan finns i kommun och landsting. Det är alltså inte tänkt att centralerna ska kosta så mycket extra. Lisbeth Isaksson vet inte när det här kommer att dra igång.

– Vi vet att förberedelsetiden är lång, säger Lisbeth Isaksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".