Jägareförbundet riktar kritik mot landshövdingen

Jägareförbundet i Dalarna riktar nu i ett brev till landshövding Ingrid Dahlberg mycket stark kritik mot dem som handlägger rovdjursfrågor på länsstyrelsen.

Det hela handlar om hur många björnar man ska få skjuta till höstens jakt. Rovdjursgruppen och viltvårdsnämnden som är två av länsstyrelsen samrådsorgan föreslog en tilldelning på 35 djur. Men enligt uppgift till Dalanytt så var inte rovdjursgruppen enig i sitt beslut. Men sen gick länsstyrelsen in med ett yttrande till naturvårdsverket om åtta djur färre, alltså 27 björnar.

Och det har fått jägareförbundet att gå i taket.

– Här anser vi från vårat håll att björnstammen helt enkelt ska reduceras antalsmässigt i Dalarna. Det är för mycket björn, det ska finnas en bra björnstam i Dalarna, säger Lars Erik Kalles, vice ordförande i Jägareförbundet i Dalarna.
För det är skillnad på åtta djur menar Jägareförbundet.

– Man ska inte bortse från den psykologiska betydelsen, att man visar från länsstyrelsens sida att man har uppfattat att vi har en för stor björnstam i Dalarna och att den ska reduceras.

Jägareförbundet ifrågasätter nu meningen med att sitta i ett samrådsorgan med länsstyrelsen.

– Vi önskar naturligtvis ett bra samarbete men då måste länsstyrelsen skärpa sig, säger Lars Erik Kalles.

Inger Eriksson, tillförordnad landshövding som denna skrivelse är riktad till - säger till Dalanytt att länsstyrelsen vill förbättra det sätt man bereder frågorna på i rovdjursgruppen. När länsstyrelsen föreslog att man skulle få skjuta 27 björnar byggde man det på tidigare björnobservationer från jägare, menar hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".