Skattebrottsling fick sin dom

Fängelse i ett år, det blev straffet för en 50-årig man från Falun som åtalats för grov ekonomisk brottslighet.

Det handlar om grovt bokföringsbrott, grovt försvårande av skattekontroll och grovt skattebrott. Enligt åklagaren har mannen, som haft en enskild firma i Göteborg, struntat i bokföringen. Bristerna har bland annat gjort att rörelsens ekonomiska resultat eller ställning inte kunnat bedömas. Dessutom har det gjort att skatteverkets möjligheter till kontroll vid beräkningen av skatt försvårats.

Det grova skattebrottet har bestått i att mannen inte lämnat inkomstdeklarationer för tre taxeringsår, från 1999 till och med 2001. På det sättet har han försökt komma undan att betala mervärdesskatt till ett belopp av närmare 1 miljon kronor. Brotten är att anse som grova då dom skett systematiskt under en följd av år och då det handlar om mycket betydande belopp, skriver åklagaren i sin stämningsansökan.

Och Falu tingsrätt går på åklagarens linje i det här målet. Mannen fälls alltså i dag på alla tre åtalspunkterna och döms till ett års fängelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".