Folkets förslag direkt till fullmäktige

Alla som är folkbokförda i Hedemora bör få rätt att lämna in motioner direkt till fullmäktige. Det föreslår det centerpartistiska kommunalrådet Gun Drugge i just en motion till Hedemoras kommunfullmäktige.
Gun Drugge tror att om alla invånare i kommunen får rätt att själva lämna in förslag till kommunfullmäktige så skulle intresset för vad som händer i kommunen öka. Därmed skulle invånarna stimuleras att komma med egna idéer. - Idag känner människor att de inte kan vara med och påverka. Men på det här sättet behöver jag inte gå genom något parti eller någon speciell ledamot utan jag kan själv bestämma att den här frågan vill jag ta upp och då vill jag göra det, säger Gun Drugge till Dalanytt. Hon nämner bland annat föreningar och byautvecklingsgrupper som tänkbara motionärer, men i stort sett vem som helst skulle kunna lämna in en motion. För det behöver inte vara svårt att skriva en motion, säger Gun Drugge. - Den kan vara kort och den kan vara lång. Det behöver inte vara många rader alls. Den utmynnar ju oftast i att man vill att någonting ska hända. Gun Drugge är övertygad om att förslaget kommer att bli verklighet. Hon tror nämligen att kommunfullmäktige kommer att säga ja till hennes motion: - Jag tror att alla känner att vi måste ta till vara kommuninvånarnas möjligheter och idérikedom. För vi vet också att i kommuner som Hedemora, som tappar befolkning, så är jag övertygad om att det finns bra förslag ute i bygderna. Det är bara det att det är inte säkert att vi får de förslagen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".