Fortfarande finns Finnveden kvar i Vansbro

Problem i Polen efter Finnvedens flytt

Finnvedens flytt från Vansbro har inte gått som företaget har tänkt sig. Anställda har fått jobba kvar flera månader extra och fortfarande sker mycket av verksamheten med hjälp av vansbroanställda.

För ett år sedan kom beskedet om att Finnveden skulle flytta sin industri från Vansbro till Polen. Orsaken var att företaget hade dåligt lönsamhet på de produkter man tillverkade i Vansbro.

150 blev uppsagda och i januari skulle den sista ha slutat. Men så blev det inte. Flera anställda har jobbat kvar upp till ett halvår längre än vad som var tänkt från början. Christer Brinkemo fick först förlängt till April, men åkte sedan till Polen för att hjälpa företaget med verksamheten där.

- Det har varit en massa strul från första början i Polen. Ingenting har fungerat egentligen, menar Christer Brinkemo som berättar att det nästan dagligen gått flygplan från Sverige till Polen för att hålla igång den polska verksamheten.

Finnveden bekräftar att man haft problem i Polen, men menar att de problemen alltid uppstår i samband med en företagsflytt. Ett av problemen var att man inte ville teckna kollektivavtal för en grupp polska arbetare som skulle utbildas i Sverige. Facket sa då ifrån och förbjöd företaget att ta in fler polska arbetare för utbildning.

- Vi fick ta vår egen svenska personal och be dem hjälpa oss nere i Polen, säger Clas Gunnberg på Finnveden.

Nu händer det saker i Finnvedens ledning. För en månad slutade finnvedens vd på egen begäran och för en vecka sen slutade också chefen för fabriken i Polen. Det har dock inget att göra med verksamheten i Polen menar Finnveden och Clas Gunneberg säger att företaget tjänar pengar i Polen.

Christer Brinkemo har arbetat den senaste månaden i Polen. Han tror inte att företaget går speciellt bra.

- Det är katastrof. Det finns inga möjligheter till det, säger Christer Brinkemo

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".