Inget slut på tågkaoset

Inställda tåg är på väg att bli mer regel än undantag i Dalarna. Under måndagen var åtta av Tåg i Bergslagens avgångar i länet ersatta med buss och mycket tyder på att problemen bara har börjat. Ronnie Beyer, ordförande för lokförarnas fack SEKO i Dalarna anser att det är avregleringarna som är boven i dramat.
Det som fungerade förut är inte lika självklart längre, anser Ronnie Beyer. - Man var van att posten kom i tid, att det fanns ström i huset och att tågen gick , men det systemet har brutits sönder i mindre och mindre enheter i och med avregleringarna. Och i takt med det har man också hyvlat bort de som ska göra jobbet, så visst blir det sämre! Så få ska göra så mycket som möjligt. Det ledde fram till att tågtrafiken mer eller mindre brakade samman i vintras. Det trots att det i övrigt var en ganska normal vinter, anser Ronnie Beyer: - Aldrig någonsin har vi sett så många tåg som har stått, som vi har fått ersätta med buss. Och personalen har blivit utbränd. Enligt Ronnie Beyer påpekade facket redan i ett tidigt skede för Tåg i Bergslagen var problemen skulle uppstå om man inte gjorde något i tid. - Det har ju visat sig att vi har haft rätt, på punkt efter punkt, säger Ronnie Beyer. Det har blivit allför otydligt vem som har ansvaret, anser han. - Förr i tiden kunde man ta ett gäng på mellanvåningen i Borlänge och så fick de skotta snö när det var snö i växlarna. Man kunde samutnyttja resureserna. Nu är det små enheter med eget budgetansvar. Istället för att hjälpas åt skickar man räkningar till varandra. Sen konstaterar man att det gick åt skogen. Ronnie Beyer ser en återgång till det gamla systemet som en lösning på problemen. - På vissa delar tror jag faktiskt att man måste återreglera.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".