Låg arbetslöshet i Dalarna under juni

Den öppna arbetslösheten i Dalarna uppgick i juni till 3.5 procent av befolkningen, och den är därmed lägre än i landet som helhet. Inte på fyra år har arbetslösheten under en junimånad varit så låg som i år.

Knappt 6 100 personer var under juni öppet arbetslösa och det är 1 400 färre än i juni i fjol. Lägst är arbetslösheten i Gagnef och Leksand, högst i Älvdalen.

Och även om man i arbetslösheten räknar in dem 4 600 som deltar i arbetsmarknadspolitiska program så handlar det om lägre siffror än i fjol vid den här tidpunkten. Också när det gäller ungdomarna så har arbetslösheten minskat.

I juni var 1 550 ungdomar i länet öppet arbetslösa. Det är visserligen fortfarande en hög siffra, men länsarbetsnämnden menar att utvecklingen hittills i år ändå visar att det finns jobb åt ungdomar - även om en del handlar om korttidsanställningar.

I den rapport om arbetsmarknadsläget som länsarbetsnämnden presenterar i dag sägs det att en ung arbetssökande i länet fått jobb vid drygt 2 700 tillfällen under det första halvåret. Även på ungdomssidan är arbetslösheten lägst i Gagnef och högst i Älvdalen.

Varslen i länet har också blivit färre jämfört med i fjol. Under årets sex första månader har 420 personer varslats mot drygt 500 under samma period i fjol och närmare 1 000 i förfjol.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".