Poliskommunikation fungerar i Dalarna

Enligt en undersökning som Polisförbundet har gjort så har många polisdistrikt runt om i landet problem med radiosystemet. Men i Dalarna fungerar systemet bra, det säger kommunikationsansvarige Jan-Erik Belin till dalanytt.
-Vi har inga problem här i länet, täckningen är bra och radioskuggor förekommer sällan, menar Jan-Erik Belin. I undersökningen som Polisförbundet har gjort så har många polisdisktrikt problem med radioskuggor, och det här gör att polisarbetet ofta försvåras. 26 skyddsombud vid olika polisdistrikt vittnar om en ohållbar situation, där man ibland skickar ut två polispatruller i stället för en, just för att polisradion fungerar dåligt. I Dalarna är det dock bättre. På vissa ställen, så som parkeringshus och köpcenter, fungerar radiokommunikationen sämre, men även det har man löst. -I sådana situationer använder vi oss av mobiltelefoner. Det finns faktiskt fler platser i länet där radion fungerar bättre än mobiltelefoner, så vi är nöjda med systemet, säger Jan-Erik Belin. Undersökningen visar också att problemet med radiokommunikationen får konsekvenser för polisens säkerhet, men något sådant fall känner inte Jan-Erik Belin till. Och det är heller ingen risk att allmänheten skulle få lida för brister i radiosystemet. -Allmänheten kommer inte till skada på grund av att vi har brist på kommunikation, för polisen kommer ju dit. Och även fast patrullen inte har kommunikation tillbaka så löser ju de sina uppgifter ändå, säger Jan-Erik Belin till dalanytt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".