Högstadielärare i Falun får byta jobb

Barnkullarna på högstadiet och mellanstadiet i Falun blir allt mindre. Det innebär bland annat att högstadielärarna får undervisa på gymnasiet trots att de har sämre utbildning än nyutexaminerade lärarna. Lärarstudenten Fredrik Fransén, på Falu studentkår, tycker att det här är dåligt för dem som studerar till gymnasielärare.

Det finns en övertalighet av högstadielärare i Falun och de som har varit anställda länge inom kommunen går de före nyutexaminerade lärarna när tjänsterna ska fyllas. Det trots att mellanstadielärarna har sämre utbildning. Svante Hanses är skolchef i Falun och han säger att arbetsrätten tar över i många av de här fallen.

– Vi ska se till att dom som har tillsvidare anställning också ska få fortsatt anställning, säger Svante Hanses.

Konsekvenserna av det kan bli att lärare utan behörighet undervisar på gymnasiet. För några veckor sedan berättade Dalanytt om en lärare som undervisade på ett engelskspråkigt gymnasieprogram, trots att han inte kunde engelska. Den läraren var en av de som gått från högstadiet till gymnasiet.

– Personalvård i kommunen är jätteviktig men det får inte bli på bekostnad av att vi inte respekterar våra elever som kommer till gymnasiet, säger Annelie Kainu, rektor på Haraldsbogymnasiet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".