Akuten, en olycksdrabbad arbetsplats.

Krav på bättre säkerhet för akutpersonal

Akutens personal på Falu lasarett utsätts för både hot och våld och allra värst är det för dem som jobbar natt. Arbetsmiljöverket har varit där på kontroll och anser att säkerheten måste bli bättre. Karin Ohls är undersköterska på akuten och hon säger att det är mycket våld på helgerna.

Undersköterskan Karin Ohls och hennes kollegor tycker att attityden har blivit tuffare mot de vårdanställda. Sen ett år tillbaka finns en vakt anställd nattetid på akuten i Falun men det är inte tillräckligt. I våras blev en sjuksköterska rånad på sjukhusområdet och personalen är rädd för att gå ensam i de underjordiska korridorerna på nätterna.

Nu kräver arbetsmiljöverket åtgärder som gör att de anställda känner sig mer uppmuntrade att anmäla när de blivit hotade eller slagna. Kravet från verket innebär att akutens chef Agneta Göranzon måste ta tag i problemen.

– Vi har anställt transportörer nattetid, säger Agneta Göranzon.

Karin Ohls tycker att försöket med att alltid ha sällskap i korridorerna nattetid har varit lyckat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".