1 av 2
Bjässarna från Ryssland har flyttat in i djurparken i Orsa.
2 av 2

Bjässebjörnar på plats i Orsa

I ett år har björnparken i Orsa förberett sig för att Kamtjakabjörnarna från Ryssland ska komma. Nu är bjässarna här och i morse satte de sina trampdynor i det nybyggda hägnet i parken.

– Intresset för björnarna är enormt. Jag tror att nio av tio samtal har varit från folk som har frågat om björnarna, säger Torbjörn Wallin som är vd för Orsa Grönklitt.

Kamtjatkabjörnen härstammar från halvön Kamtjatka i östra Ryssland och är en av världens största björnar. Men på grund av omfattande tjuvjakt har stammen minskat kraftigt på senare år.

I dag betraktas Kamtjatkabjörnen som utrotningshotad. Därför driver nu flera av världens djurparker ett internationellt bevarande projekt riktat mot Kamtjatkabjörnen.

Björnparken i Orsa är med i det projektet och man ska försöka att avla fram fler kamtjatkabjörnar under de kommande åren. Men att få hit björnarna har inte varit lätt:

– Jag tror att vi har varit i kontakt med alla myndigheter som finns för att kunna ta hit de här björnarna, säger Torbjörn Wallin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".