Gymnasiet får inte ta del av regeringens pengar

Leksand satsar elevpengar på annat

En satsning på dem som har det svårt i skolan. Det var tanken bakom de 450 miljoner kronor som regeringen delat ut till landets IV-program. Men i Leksand går pengarna till annat.

Leksands kommun har fått 400 000 kronor från regeringen, pangar som skulle ha gått till IV-programmet, men som nu hamnar på annat håll. I stället används pengarna för att täppa till hål i budgeten.

– Vi anhöll om att få de här pengarna men kommunstyrelsen sade nej, säger Lars Davidsson, gymnasiechef i Leksand.

På IV-programmet går de elever som inte klarar grundskolan, de elever som har det svårast. Men de 400 000 kronor som skulle ha gått till att hjälpa dem, kommer inte gymnasiet att få ta del av. Det tycker IV-läraren Eva Klebo-Ullman är dåligt.

– Det här programmet växer och det är bekymmersamt. Det är en grupp med elever som behöver mycket stöd, säger hon.

Christer Swedhs, c, är ordförande i barn- och utbildningsnämnden. Han menar att statsbidrag sällan måste gå direkt och helt till det som det är avsett för.

– Pengarna kan till exempel gå till handikappade, LSS, eftersom det också är en verksamhet som behöver mycket pengar, säger Christer Swedhs.

Att Leksand gör så här är man ganska ensam om, i alla fall i Dalarna. Övriga dalakommuner väljer att ge hela, eller en del av summan, direkt till IV-programmen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".