Studenter i Dalarna tjänar sämst i Sverige

De som har studerat i Dalarna tillhör de som har allra sämst lön av landets högskolestudenter. Det visar siffror från förbundet Saco som Upsala Nya Tidning har tagit del av.
Årsinkomsten för en nyutexaminerad person från Dalarna är i genomsnitt 155 000 kronor. Mest tjänar studenter från Göteborg, som kan tjäna upp emot 170 000 kronor per år. Enligt Saco kan skillnaderna bero på att det finns en kvalitetsskillnad mellan lärosätena. I de fall kvaliteten är lika hög kan skillnaderna förklaras av att arbetsgivarna är för dåligt informerade om utbildningarna. Men att kvaliteten skulle vara sämre vid Högskolan Dalarna än på andra skolor, tror inte Erik Ståhl, prorektor vid Högskolan Dalarna. -Vi har i jämförbara utbildningar lika bra utbildningar som vid Universiteten. Erik Ståhl tror i stället att anledningen till att elever vid Högskolan Dalarna har sämre betalt än andra, är att åldern är högre här än på andra ställen. -Våra elever är i genomsnitt fem år äldre, dom har familj och när de har slutfört sin utbildning så vill de inte flytta, menar Erik Ståhl.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".