Torkan drabbar länets knölar

Sommarens brist på regn gör att det kan bli en dålig skörd för potatisodlarna i länet. Och torkan gör även att kvalitén på potatisarna blir sämre.

– Plantorna saknar spänst och det är för att det har varit så torrt.

Janne och Ann Eriksson är potatisodlare på gården Snöborg i Dalajärna. Vi står i jorden och tittar ut över en av potatisåkrarna, här odlar man sorten Melody.

Totalt odlar man ungefär 44 hektar potatis på gården Snöborg. Men när regnet sviker får flera odlare vattna sina potatisåkrar med konstbevattning, det gör också Janne och Anna.

Det var gynsamt för knölarna i början på sommaren, men nu är det för torrt.

– Förra året fick vi ungefär 30 millimeter regn i juli. I år har det kommit runt 6 millimeter, så det är torrt, säger Janne Eriksson.

Och bristen på regn betyder en hel del för Janne och Ann Erikssons potatisaffärer. Om inte potatisarna får den vattenmängd de behöver, blir det sämre kvalitet på potatisen och smaken påverkas. Och torkan kan även påverka priset i butiken menar Ann Eriksson.

– I slutänden blir det vi bönder som blir lidande, säger hon.

Och nu gäller det för potatisodlarna i Dalarna att vattna för att inte förlora allt för många potatisar. På Snöborgs gård skötar man det med en stor bevattningsmaskin.