Omstritt bidrag till FFF

Det har blivit dags för årets upplaga av Falun Folkmusik Festival, FFF. Festivalen invigs på torsdagen. Falu Kommun bidrar med 1,7 miljoner kronor till festivalen, som har haft svårt med ekonomin. Men det är långt ifrån alla som ser kommunens bidrag som något självklart.
Falun Folkmusik Festival har haft det svårt med ekonomin tidigare år. Men festivalen ger Falun så mycket att moderaternas kommunalråd Bjarne Harrung ändå tycker att festivalen ska få ekonomiskt stöd från kommunen. - Det här betyder mycket för kommunen. Det kommer hit folk och vi kommer på kartan. Efter det här årets festival kommer kommunen att ge ytterligare två festivaler ekonomiskt bidrag för att ge festivalledningen en chans att få ekonomin på fötter. Och Bjarne Harrung ser att ledningen försöker hitta åtgärder som skapar bättre ekonomiska förutsättningar: - Redan i år har man uppehåll någon dag för att få bättre ekonomi. Men det finns de som anser att kommunen inte alls ska ge FFF något ekonomiskt stöd. Henrik Bergman, ordförande i det nystartade partiet Faluns Väl är en av dem: - Vi är inte emot FFF som festival, utan vi är emot de bidrag som kommunen ger festivalen. Vi anser att pengarna bör satsas på viktigare saker, till exempel den offentliga sektorn, säger han till Dalanytt. Bjarne Harrungs synpunkt att FFF drar folk till Falun och är ett skyltfönster utåt för kommunen ger han inte mycket för: - Han får väl säga vad han vill, men vi anser att kommunen ska inte ge några mer pengar till festivalen, säger Henrik Bergman.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".