Riksåklagaren begär längre straff för Äppelborånare

Även Riksåklagaren menar att den 29-åring som dömts till tre års fängelse för att nattetid ha rånat en åldring i Äppelbo fick för lindrigt straff. Och nu begär han att Högsta Domstolen säger sitt i det här målet.

Rånoffret som är en 76-årig man låg och sov i sin ensligt belägna bostad då han väcktes av 29-åringen som var maskerad och beväpnad med en skruvmejsel. 76-åringen hotades till livet och tvingades lämna ifrån sig 2 500 kronor och ett vapen.

29-åringen dömdes av Mora tingsrätt till fyra års fängelse för grovt rån, men Svea Hovrätt ansåg inte brottet vara grovt och sänkte fängelsestraffet till tre år.

Såväl chefsåklagare Fredrik Skoglund i Falun som Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Stockholm har tidigare reagerat på strafflindringen och det gör nu också Riksåklagaren RÅ, som alltså begär att Högsta Domstolen prövar hovrättsdomen.

I inlagan dit skriver RÅ att 29-åringen på ett hänsynslöst sätt utnyttjat offrets skyddslösa och utsatta ställning.76-åringen har inte haft några möjligheter att sätta sig till motvärn, menar RÅ, som också påpekar att rånet av allt att döma varit planerat just på grund av offrets ålder och försvarslöshet.

RÅ menar att brottet är grovt, och att det under alla förhållande har  ett högre straffvärde än tre år. Nej, fyra års fängelse bör straffet bestämmas till, menar