Hultqvist agerar mot Försäkringskassan

Borlänges före detta kommunalråd Peter Hultqvist väljer nu att engagera sig för dem som drabbas av Försäkringskassans hårdare tag mot de sjukskrivna. Kia Östling från Borlänge har fått sin ersättning sänkt till med hälften, och nu skriver de båda ett öppet brev till Försäkringskassan generaldirektör.

– De tror inte på vad man säger, även om man lämnar in intyg vad man än gör så har man inte en chans, säger Kia Östling.
Peter Hultqvist tycker att Kia Östlings fall är upprörande.
– Man inte tror på hennes uppgifter. Det är därför som jag skriver till generaldirektören, säger Peter Hultqvist.

Kia Östling hade nyligen en sjukpenning på 50 procent efter att hon skadat sig en samband med ett lyft i sitt jobb som personlig assisten. Men så kom bakslaget. Ersättningen sänktes med hälften.

”Felaktigheter begångna”

De båda menar att en rad felaktigheter begåtts när ärendet har handlagts. Bland annat har försäkringskassan påstått att hon undersökts på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Men där har Kia Östling aldrig varit.

Försäkringskassan menar också att Kia Östling är aktiv inom föreningslivet och spenderar 20 timmar med sådana aktiviter. Det skulle göra att hon är mer arbetsför än vad hon påstår, menar försäkringskassan.

Men Kia Östling är inte längre aktiv inom föreningslivet. Hennes arbetsskada har satt stopp för det. Och hon är nu besviken på att ingen lyssnar på henne.

”Man måste agera i enskilda fall ibland”

Att en ledamot i kommunstyrelsen agerar i enskilda fall tillhör inte vanligheterna. Men Peter Hultqvist menar att han flera gånger tidigare engagerat sig i enskilda fall, och att man måste göra det för att inte tappa kontakten med medborgarna.

- Jag fick reda på det här av henne och jag tyckte fallet var upprörande, säger Peter Hultqvist. Han inte inte svara på om han i framtiden kommer fortsätta engera sig för enskilda som drabbtas av myndigheters beslut.