Ökade risker med mer gasol i hemmen

Det har blivit populärt att köpa sig en gasolgrill den här sommaren. Men många vet inte hur grillarna ska skötas och med gasolen kommer farorna. Kent Nilsson är brandingenjör i Falun och han varnar för riskerna och han säger att det värsta som skulle kunna hända är att det läker ut gas som antänds.

Riskerna för läckande gas i hemmet ökar i takt med att allt fler skaffar både grillar och terrassvärmare som drivs med gasol. Det gäller att gasolbrännarna står fritt och på en plats som har bra ventilation. Dessutom gäller det att man sätter ihop slangarna på rätt sätt och att hålla koll på att det inte blir några läckor.

– Man kan också stryka på lite såpvatten på skarvarna så att man ser om det bubblar för då läcker det, säger brandingenjör Kent Nilsson.

På en järnhandel i Falun har man sålt dubbelt så många gasolgrillar i år mot förra året. Niklas Lundgren svarar dagligen på kundernas frågor om säkerheten. Kunderna vill veta hur farliga gasolgrillarna är och hur lätt det är att något händer.

– Vi måste ju tala om hur grillen fungerar men vi kan ju inte ansvara hur folk gör runt i kring, säger Niklas Lundgren.

Yvonne Bergkvist har kommit till butiken för att fylla på sitt gasolförråd.

– Vi är lite försiktiga och är i ett ventilerat utrymme, säger Yvonne Bergkvist.